fredag den 14. marts 2014

Purløg

Klik på billedet for at se det i stor format.


Min purløg fra sidste sommer er kommet fint frem.
Jeg elsker purløg  :D

--------------------------------------

Purløg
Allium schoenoprasum

30 cm. Runde blade. Lyserøde blomster.

Dyrkning: Sol, god jord.
Krydderi: Meget anvendt.
Medicinsk: Fordøjelsesfremmende, vitaminrig.
Staude. 

(Græsløg - Æggekageløg)

Purløg er sammen med persille, dild og måske timian en af de urter, der blev tilbage i de urtefattige halvtredsere og senere. Den kunne vi trods alt ikke undvære. I ældre kogebøger optrådte et noget bredere udvalg af krydderurter, som nu heldigvis er ved at vende tilbage. Men det siger jo noget om, hvor herlig en urt purløg er i madlavningen, og måske rent instinktivt for sundheden.
Purløg er en tueformet græslignende plante der bliver omkring 30 cm. høj. Den har små løg forneden og tynde, runde og hule blade, med en karakteristisk løgsmag. De kugleformede blomsterhoveder er lilla, og så kønne at man kan dyrke planten alene for deres skyld.
Den stammer sandsynligvis fra Sydøsteuropa, men forekommer forvildet i mange lande.
Den egner sig til at blive plantet i krydderurtehaven og staudebedet eventuelt som kantplante. Man kan også dyrke den i potter ude som inde. Om vinteren kan nedvisnede potter drives i varme indendørs. Til potter kan man visse steder få sorter, der bliver knap så høje, og er bedre til at holde sig grønne.
Som krydderurt bruges den til æggekage, grønt drys salater, kartofler, på smørrebrød, suppe, sauce, gryderetter, fisk m.m.
Nyudsprungne blomster er en særlig delikatesse. De har en temmelig stærk løgsmag, så de kan tåle lidt kogning, og pynter også gevaldigt som drys på maden.
Planten har ligesom hvidløg ry for at kunne holde bladlus væk fra roser m.m. og afskrække muldvarpe. Blomsterne er velbesøgt af alskens insekter.
Den er ikke særlig brugt medicinsk, men den virker i mild grad som hvidløg og andre løgarter. Den forbedrer fordøjelsen, appetitten og blodcirkulationen, er let opkvikkende, antibiotisk og kan mildne gigtsmerter. Den indeholder bla. jern, svovl og mange vitaminer.
Da den er hurtigvoksende kræver den en næringsrig og ikke for tør jord. Bedst i sol, men på mager jord i halvskygge. Bladene bliver gule af vand eller næringsmangel. Gødes jævnligt hvis man klipper af den. Den bør omplantes - deles mindst hvert andet år. Hvis man kun er interesseret i bladene bør blomsterknopper fjernes.
Formeres oftest ved deling da klumperne hurtigt bliver store. Frøformering er også nem, selvom det tager nogen tid, før man får udvoksede planter på den måde.

Planten hører til planeten Mars. Den holder onde ånder væk. Rå purløg skulle være godt for drukkenskab, give lyst til kvinder og blødgøre hård mave.

Kilde: http://www.urtegartneriet.dk/Portraetter/Purloeg.htm 


---------------------------------------------

Jeg kan næsten ikke sige mere end hvad der ikke er sagt i forvejen - udover at jeg anvender den som drys på mangt og meget, også ostemadder  :D

Hvordan bruger du purløg ?

Tak fordi du læste med  :D

Ingen kommentarer:

Send en kommentar